De vermindering van het aantal potentiële leerlingen in het onderwijs brengt met zich mee dat schoolbesturen met elkaar in overleg gaan welke kansen er zijn voor de scholen in de dorpen.  In het kader van de leefbaar houden van de dorpen wordt veelal getracht ten minste één school in het dorp te behouden. Een zogenaamde samenwerkingsschool.

Een samenwerkingsschool is een school die uitsluitend tot stand kan komen door samenvoeging van één of meer openbare scholen met één of meer bijzondere scholen en waarin zowel openbaar onderwijs en bijzonder onderwijs wordt aangeboden. Op deze school moeten de verschillende identiteiten gewaarborgd blijven, zodat dit een breed toegankelijk school blijft.

Inmiddels is de wet om de samenwerking tussen openbaar en bijzonder onderwijs te optimaliseren van kracht geworden. De vijf landelijke onderwijskoepels hebben een handreiking uitgebracht.

In dit proces speelt naast de schoolbesturen ook de gemeenten een belangrijke rol vervullen bij het versterken van het onderwijs met behoud van de diversiteit in de gemeente.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.